Hockey sticks komen er in vele maten en soorten. Als je de juiste stick wil let je best op drie grote factoren:
- de lengte
- de samenstelling
- de kromming
Lengte
Sticks worden qua lengte uitgdrukt in inch.
Voor volwassenen (of spelers vanaf U16) is de standaard lengte 36.5 inch. Tegenwoordig is ook 37.5 inch populair, vooral aan te raden als je groter dan gemiddeld bent. Dan geraak je net iets makkelijker tot aan de grond.
Voor kinderen geldt de richtlijn: heuphoogte of navelhoogte. De stick van aan de grond komt tot aan heup/navel. Dat helpt ze de juiste houding aan te leren.
Clubadvies: een stick tot aan de navel, met een overstap naar volgende om de twee jaar ongeveer.
Samenstelling
Hedendaagse ticks worden gemaakt in kunststof, in plaats van hout vroeger. Dat maakt ze duurzamer en lichter. Er zijn drie belangrijke componenten,waartussen variaties gemaakt worden:
- fiberglass/composiet: een betaalbare kunstofvezel
- carbon: erg stevige en lichte kunststof
- aramide: een schokdempende kunststof
Een stick uit 100% composiet zal bruikbaar zijn, maar niet erg schokbestendig en dus snel verslijten. Daarom wordt vaak carbon toegevoegd. Aangezien die grondstof erg duur is, is het het carbonpercentage wat de basiskost van de stick bepaalt. Voor kinderen volstaat 0% tot 40% carbon voor een goede ervaring, voor volwassenen is eerder 40% tot 70% aangeraden.
Hoe meer carbon hoe stijver de stick en hoe meer techniek vereist is voor balcontrole. Ook de schokken worden groter bij harde slagen, wat niet aangeraden wordt bij kinderen in ontwikkeling. Dus hoe meer carbon hoe meer power je krijgt, maar hoe moeilijker trapping/dribbling wordt.
Clubadvies: in onderbouw 0 tot 30% carbon, middenbouw 30 tot 70%, bovenbouw 40 tot 100%.
Kromming
Een hockeystick is niet loodrecht, er is een kromming van maximum 25 millimeter (volgens FIH regels) zodat het makkelijker is om de bal controleren.
Hoe groot die kromming is en waar die zich bevindt verschilt van stick per stick, en bepaalt de specifieke speeleigenschappen ervan.
- locatie: de plaats waar de kromming maximaal is. Dit gaat van 200mm tot 300mm. Een mid-bow is een stick waar ze in het midden zit, wat doorgaans op 300mm is. Een low-bow is eentje waar ze dichter bij de krul zit, op 200 tot 250mm.
Hoe lager de kormming hoe makkelijker om de krul onder de bal te brengen, en dus de bal te liften voor 3D skills en hoge shots. Maar dan weer moeilijker om de bal laag te houden voor de perfecte pass of veilige shot! - hoogte: minder kromming zorgt voor makkelijkere techniek omdat de stick voorspelbaarder is. Een maximale kromming wodt dan weer gebruikt om betere technieken te kunnen ontwikkelen, samen met een lage locatie van kromming makt die grote scoops of dragflicks mogelijk.
Zowat elk merk heeft zijn eigen benaming voor de kromming, wat het nodeloos ingewikkeld maakt. Standaard zijn dit de types
- midbow: minimale kromming, ideaal voor sterk laag spel
- probow: beetje kromming, maakt 3D spel makkelijker
- lowbow: veel kromming, maakt 3D spel, hoge shots en scoops makkelijker
- extreme lowbow: maximale kromming, ideaal voor dragflicks bij PC
Clubadvies: in onderbouw standard/midbow types, vanaf midden/bovenbouw een midbow tot lowbow afhankelijk van speelstijl. Hoog spel is altijd leuk om zien, maar in matchen moet het spaarzaam worden toegepast totdat behendigheid en inzicht groot genoeg zijn om gevaarlijke fouten te vermijden.
Zoek je een stick? Hoor zeker eens bij de trainers / sportieve cel. We bieden sticks aan uit voorraad (Thurso) die perfect geschikt zijn voor de speler!