Waarom?

Ben je elke week trouw op post om je (klein)kinderen aan te moedigen met passie voor de sport?  Dan kan je de club een handje helpen door je kandidaat te stellen als scheidsrechter! Als scheidsrechter zit je helemaal mee in het spel en ben je er nauwer bij betrokken, zowel technisch als sportief.

Vanaf U9 ben je steeds met twee scheidsrechters, wat de fysieke inspanning beperkt. Het is dus veeleer een kwestie van aandacht en inzicht.

Types scheidsrechter

In onze club voorzien we drie types scheidsrechter:

  1. hulp-scheidsrechter (staat een team-scheidsrechter bij of fluit zelfstandig matchen tot U8, basiskennis van de regels – bv. via de steekkaarten (zie verder) – is voldoende).
  2. team-scheidsrechter (verbindt zich aan een team om de thuismatchen te fluiten, is de eerste contactpersoon voor abitrage voor de teammanager als er thuis wordt gespeeld. Kent de regels voor de leeftijdcategorie door en door).
  3. club-scheidsrechter (is beschikbaar voor thuismatchen voor een of meerdere teams, staat bij waar nodig. Ontwikkelt zichzelf via de aangeboden trainingen van de Vlaamse Hockey Liga voor matchen in alle categorieen).

Training

De regels kunnen mogelijk wat intimiderend overkomen. Vrees niet! Voor het eerste niveau is de basis eenvoudig en reikt de Hockey Liga verschillende hulpmiddelen aan. 

De enige vereiste voor regionale matchen tot en met U16 is het behalen van een theoretisch certificaat via de online tool drillster.com. Je krijgt er op een laagdrempelige manier vragen voorgelegd, die herhaald worden tot wanneer je alle regels beheerst. Tot slot leg je een online examen af van 30 vragen, waarna je klaar bent om te fluiten. Een voorproefje vind je op https://hockeyumpire.drillster.net/nl/

u8 regels hockey

(voorbeeld van de U7-U8 regels)

Bij interesse voorziet de club een samenvatting van de relevante documenten (ter referentie) en een toegangscode waarmee je naar hartelust kan oefenen en nadien het examen kan afleggen. Het is ook mogelijk een persoonlijke uitleg te krijgen over de aandachtspunten (welke regels lezen, waarop letten bij drillster etc.) om het proces zo eenvoudig mogelijk te maken. Na het afleggen van het examen kan je bij onze scheidsdrechters terecht om samen een match te fluiten en zo al doende je kennis in praktijk om te zetten. De reacties van onze scheidsrechters zijn steevast positief. Na de normale spanning van de eerste match, wordt het snel een gewoonte en is het aangenaam om het spel mee te sturen, en nadien eventueel feedback te voorzien naar de coaches toe.

Contact

We kijken er naar uit om onze scheidsrechters uit te breiden!

Interesse? Vraag gerust meer informatie bij de volgende training of via een mail naar scheidsrechter@dmon.be.