Je bent vaak op hockey-wedstrijden aanwezig en wilt de club graag meehelpen? Dan is scheidsrechter een van de meest zinvolle, interessante én leuke taken die je kan opnemen!

Je kan als je wenst al bijdragen — met minimale technische kennis — vanaf U6 (kinderen onder 6 jaar) matchen. Vanaf U9 wordt het spel iets uitgebreider qua regels, vanaf U10 tot U12 spelen we half veld met cirkel (penalty corners) en dan vanaf U14 starten we met de volledige regels. Elke leeftijdscategorie voegt op die manier nieuwe elementen toe zodat kinderen het spel stap voor stap leren, en ouders/supporters kunnen meegroeien aan de zijlijn.

Of stap je meteen in bij bvb Trimmers (volwassen nieuwelingen) / Gents (35+ mannen) / Ladies (35+ vrouwen) of Heren/Dames? Dan is het al wat uitdagender, maar ook daar geldt dat op lagere competitie-niveau’s spelplezier en sportiviteit boven regels staat. Een nieuwe scheidsrechter wordt altijd erg geapprecieerd door de spelers, anders is er geen spel te spelen.

startplan in het kort (zie verder voor de info)

U6 tot U8: pictogrammen (zie Sportief – Spelregels U6 tot U8)
U9: Pictogrammen en Start TO Umpire videos (zie Sportief – Spelregels U9)
U10 Tot U12: Pictogrammen en Start TO Umpire videos (zie Sportief – Spelregels U10 tot U12)
U14 en hoger: START TO UmpirE, kort SPELREGELoverzicht en Drillster (zie Sportief – Regels U14 en hoger)

Wil je jezelf al registreren bij ons, zodat we je meteen toegang kunnen voorzien tot onder andere Drillster? Zie dan het Twizzit formulier!

Welk types scheidsrechter kennen we zoal?

De regels worden ingedeeld per leeftijdscategorie tot U14. Nadien zijn er dan drie verschillende competitieniveau’s die elk hun specifiek type scheidsrechter hebben.

Een scheidsrechter bij een U8 ploeg hoeft dus geen hockey-technische regels te aan te leren die pas van toepassing zijn vanaf U9, en een scheidsrechter U10 wordt helemaal niet verwacht alle regels te kennen voor groot veld vanaf U14; de basisfouten herkennen voldoet helemaal!

Ook op groot veld geldt dat op regionaal niveau het voldoende is theoretische regelkennis te hebben aangetoond, en er geen vereiste is van praktische examens. Dat komt pas later in nationale competitie!

aangeraden materiaal per categorie

Hierboven zie je wat je best kan bekijken vooraleer je een match gaat fluiten. Alles hangt dus af van het niveau, en of je iemand bij je hebt staan die helpt (je bent in rol van assistent*), of dat je zelf iemand gaat begeleiden (in rol van lead). Want fluiten doe je vanaf U9 steeds met twee. Dat helpt een pak om het te leren, er is altijd iemand die je kan bijstaan en raad geven.

ideaal zijn beide scheidsrechters even ervaren en fluiten ze elk op hun kant van het veld. De aanpak van een assitent en lead maakt aanleren al doende gemakkelijker, al zullen beide nog steeds een eigen kant toegewezen worden.

Tip: als je start, wees niet bang in overleg te gaan. Je kan altijd de tijd stilleggen. Overleg is altijd de juiste keuze bij twijfel.

Hoe begin ik eraan?

Je kan het de uitleg voor de stappen voor het volledige parcours vinden op Sportief – Regels U14 en hoger, en de stappen voor lagere reeksen op Sportief – Spelregels U6 tot U8, Sportief – Spelregels U9 en Sportief – Spelregels U10 tot U12.

Verdere praktische ondersteuning

De bronnen hierboven geven je voldoende theoretische informatie om de juiste beslissingen te nemen en die te verantwoorden. Zoals altijd geldt dat je al doende leert, dus op het veld gaan en gewoon doen is de beste aanpak.

Op klein veld kan je dat gewoon eens proberen door te vragen aan de Team Manager of Coach en kijken of je dat ligt. Op half veld spreek je af via Team Manager/Coach of Sportieve cel om eens mee te volgen aan de zijlijn (met begeleiding van een scheidsrechtercoach aka CUC), of om eens mee te fluiten met en reeds ervaren scheidsrechter in die categorie. Bij de opstart, pauze en nabespreking krijg je dan allerlei praktische tips en worden je vragen beantwoord.

Verder is er ook ondersteuning via een Whatsapp-groep, via Twizzit-groep en worden er bij gelegenheid fluitjesavonden georganiseerd waar iedereen zijn ervaringen kan delen. Zo ondersteunen we elkaar, en daar mag al eens iets op gedronken worden ook 🙂