Je bent vaak op hockey-wedstrijden aanwezig en wilt de club graag meehelpen? Dan is spelbegeleider een van de meest zinvolle, interessante én leuke taken die je kan opnemen!

Je kan als je wenst bijdragen — met minimale hockey kennis — vanaf U6 (kinderen onder 6 jaar) matchen.
Vanaf de leeftijd van U9 wordt het spel iets uitgebreider qua regels en dan vanaf U14 starten we met de volledige regels. Elke leeftijdscategorie voegt op die manier nieuwe elementen toe zodat kinderen het spel stap voor stap leren, en ouders/supporters kunnen meegroeien aan de zijlijn.

Wat doen spelbegeleiders?

  • je kijkt of het veld correct opgesteld staat
  • je zorgt dat elk team het juiste aantal spelers op het veld heeft staan
  • je start en stopt de wedstrijd op aangegeven tijd
  • je helpt de kinderen wanneer de bal buiten spel gaat: waar de bal terug kan gespeeld worden en dat er veilige afstand wordt gegeven bij herstart
  • je zorgt via mondelinge feedback dat de wedstrijd veilig verloopt, dat de kinderen rustig blijven en hun stick niet gevaarlijk inzetten
  • als er kinderen vallen, zich bezeren of andere hulp vragen zet je de match stil en zorg je voor hervatting
  • je telt de goals en herstart de match na goal
  • samen met de coach/manager registreer je de uitlsag en dien je het wedstrijdblad in via de Hockey app

Is het belangrijk dat de goals perfect geteld zijn? Neen, op de leeftijd tot U9 worden scores wel geregistreerd maar is er geen rangschikking. De focus ligt op spelplezier voor elke deelnemer! Een score wordt door VHL gebruikt om een indicatie te hebben of de teams op zelfde niveau spelen. Een goal meer of minder maakt in dat perspectief weinig uit; wat voor VHL belangrijk is, is te weten of er grote verschillen zijn.
Dus helemaal geen erg als een beslissing eens juist of onjuist is, dit is een fase van leren voor iedereen. Zolang het ter goeder trouw is, en in het belang van veiligheid en spelplezier. De kinderen zouden niet kunnen spelen mochten wij als enthousiaste ouders het spel niet omkaderen.

Wil je jezelf al registreren bij ons, zodat we je ook persoonlijk toegang kunnen voorzien tot onder andere de Twizzit app én je mee op het wedstrijdblad kunnen zetten? Registreer u dan bij ons via dit Twizzit formulier

Spelregels U6 tot U8 (klein veld)

Voor de allerkleinsten zijn de pictogrammen erg informatief, ook te vinden op de VHL website

Signalen

Bij onze jongste spelers kan je best gewoon vertellen waarom je een beslissing neemt, en hen begeleiden naar de juiste opvolg-actie. Vanaf half veld gebruiken we signalen. Je kan ze allemaal hier mooi terugvinden, maar weet dat duidelijk fluiten, verbaal aangeven en dan de speelrichting wijzen de eerste stap is. De andere signalen kan je rustig aanleren.