Je bent vaak op hockey-wedstrijden aanwezig en wilt de club graag meehelpen? Dan is scheidsrechter een van de meest zinvolle, interessante én leuke taken die je kan opnemen!

Je kan als je wenst al bijdragen — met minimale technische kennis — vanaf U6 (kinderen onder 6 jaar) matchen. Vanaf U9 wordt het spel iets uitgebreider qua regels en dan vanaf U14 starten we met de volledige regels. Elke leeftijdscategorie voegt op die manier nieuwe elementen toe zodat kinderen het spel stap voor stap leren, en ouders/supporters kunnen meegroeien aan de zijlijn.

Wil je jezelf al registreren bij ons, zodat we je meteen toegang kunnen voorzien tot onder andere Drillster én je mee op het wedstrijdblad kunnen zetten? Registreer u dan bij ons via dit Twizzit formulier!

Een scheidsrechter bij een U8 ploeg hoeft dus geen hockey-technische regels te aan te leren die pas van toepassing zijn vanaf U9, en een scheidsrechter U10 wordt helemaal niet verwacht alle regels te kennen voor groot veld vanaf U14; de basisfouten herkennen voldoet helemaal!

Ook op groot veld geldt dat op regionaal niveau het voldoende is theoretische regelkennis te hebben aangetoond, en er geen vereiste is van praktische examens. Dat komt pas later in nationale competitie!

aangeraden materiaal per categorie

Hierboven zie je wat je best kan bekijken vooraleer je een match gaat fluiten. Alles hangt dus af van het niveau, en of je iemand bij je hebt staan die helpt (je bent in rol van assistent*), of dat je zelf iemand gaat begeleiden (in rol van lead). Want fluiten doe je vanaf U9 steeds met twee. Dat helpt een pak om het te leren, er is altijd iemand die je kan bijstaan en raad geven.

ideaal zijn beide scheidsrechters even ervaren en fluiten ze elk op hun kant van het veld. De aanpak van een assitent en lead maakt aanleren al doende gemakkelijker, al zullen beide nog steeds een eigen kant toegewezen worden.

Tip: als je start, wees niet bang in overleg te gaan. Je kan altijd de tijd stilleggen. Overleg is altijd de juiste keuze bij twijfel.

Basisregels hockey

Als je helemaal nieuw bent in Hockey, dan kan het intressant zijn om te kijken wat de basiregels zijn van een volwaardige hockeymatch. Het allerbeste overzicht komt van de Nederlandse hockeybond waar ze het spelverloop uitleggen met de basisregels. Die gelden vanaf groot veld, en komen in eenvoudigere vorm ook voor op half veld.

Voor de allerkleinsten op klein veld is dit niet relevant (je hebt genoeg aan de pictogrammen, zie volgende), al is het zeker goed om weten waar we uiteindelijk naartoe werken!

We hebben zelf ook een handig overzicht gemaakt van de basisregels groot veld. Blader zeker eens door de slides van DMON Start To Hockey waar alles mooi gevisualiseerd wordt!

Meer info kan je vinden op https://www.knhb.nl/spelregels-hockey

Spelregels U10 tot U12 (half veld)

De Belgische hockeybond heeft een handig overzicht van de belangrijkste fouten die gemaakt worden door spelers in een match vanaf U9 (half veld). Als je in die categorie fluit, is dat waar je extra aandachtig voor wilt zijn!

Bekijk de filmpjes van Start To Umpire hieronder:

of samengevat op https://hockey.be/nl/competitie/outdoor-hockey/starttoumpire/

Ook daar zijn pictogrammen (U10/U12) voor:

alle spelregels voor U10/U12