Wil je jezelf al registreren bij ons, zodat we je meteen toegang kunnen voorzien tot onder andere Drillster én je mee op het wedstrijdblad kunnen zetten? Registreer u dan bij ons via dit Twizzit formulier!
Een scheidsrechter bij een U8 ploeg hoeft dus geen hockey-technische regels te aan te leren die pas van toepassing zijn vanaf U9, en een scheidsrechter U10 wordt helemaal niet verwacht alle regels te kennen voor groot veld vanaf U14; de basisfouten herkennen voldoet helemaal!
Ook op groot veld geldt dat op regionaal niveau het voldoende is theoretische regelkennis te hebben aangetoond, en er geen vereiste is van praktische examens. Dat komt pas later in nationale competitie!
Hierboven zie je wat je best kan bekijken vooraleer je een match gaat fluiten. Alles hangt dus af van het niveau, en of je iemand bij je hebt staan die helpt (je bent in rol van assistent*), of dat je zelf iemand gaat begeleiden (in rol van lead). Want fluiten doe je vanaf U9 steeds met twee. Dat helpt een pak om het te leren, er is altijd iemand die je kan bijstaan en raad geven.
* ideaal zijn beide scheidsrechters even ervaren en fluiten ze elk op hun kant van het veld. De aanpak van een assitent en lead maakt aanleren al doende gemakkelijker, al zullen beide nog steeds een eigen kant toegewezen worden.
Tip: als je start, wees niet bang in overleg te gaan. Je kan altijd de tijd stilleggen. Overleg is altijd de juiste keuze bij twijfel.
Hoe begin ik eraan?
Er zijn een paar stappen waar je doorheen kan:
Basisregels hockey
Als je helemaal nieuw bent in Hockey, dan kan het intressant zijn om te kijken wat de basiregels zijn van een volwaardige hockeymatch. Het allerbeste overzicht komt van de Nederlandse hockeybond waar ze het spelverloop uitleggen met de basisregels. Die gelden vanaf groot veld, en komen in eenvoudigere vorm ook voor op half veld.
Voor de allerkleinsten op klein veld is dit niet relevant (je hebt genoeg aan de pictogrammen, zie volgende), al is het zeker goed om weten waar we uiteindelijk naartoe werken!
Je vindt ook een mooie uitleg op de website van de Nederlandse Hockeybond: https://www.knhb.nl/spelregels-hockey
Basisspelregels
De Belgische hockeybond heeft een handig overzicht van de belangrijkste fouten die gemaakt worden door spelers in een match vanaf U9 (half veld). Als je in die categorie of hoger fluit, is dat waar je extra aandachtig voor wilt zijn!
Bekijk de filmpjes van Start To Umpire hieronder:
of samengevat op https://hockey.be/nl/competitie/outdoor-hockey/starttoumpire/
Spelregels vanaf U14 (groot veld)
De combinatie van kennis over basisregels en basisfouten zorgt ervoor dat je al vlot een match klein- en half-veld kan fluiten. Als je op groot veld wilt fluiten verwacht de Belgische hockeybond dat je de theoretische oefeningen en het (gratis) online examen ervan hebt afgelegd. Dat doen we via de site Drillster op een specifieke pagina voor hockey:
https://hockeyumpire.drillster.net/nl/
Je kan een gratis account daarvoor aanvragen via de club (Sportieve cel of CUC), waarna een email wordt gestuurd met inlog-gegevens. Alle spelers vanaf U14 leggen diezelfde online proef af! Dat maakt van elke U14 een erkende scheidsrechter groot veld, en zorgt ervoor dat ze veilig, vlot en correct kunnen spelen.
De account aanvragen kan je ook zelf direct doen via het Twizzit formulier! We sturen je dan een uitnodiging na controle.
Signalen
Bij kleintjes kan je best gewoon vertellen waarom je een beslissing neemt, en hen begeleiden naar de juiste opvolg-actie. Vanaf half veld gebruiken we signalen. Je kan ze allemaal hier mooi terugvinden, maar weet dat duidelijk fluiten, verbaal aangeven en dan de speelrichting wijzen de eerste stap is. De andere signalen kan je rustig aanleren.
https://drive.google.com/file/d/1dW1FkgZXMOMH1KQdo2DebP0zPDOJ-_ss/view?usp=share_link
Technische fouten
Eens je de basis kent en je uzelf wilt verdiepen in technische fouten, dan heeft de Nederlandse hockeybond een resem voorbeelden met uitleg klaar.
Algemene regels
De specifieke regels aka het gouden boekje kan je rustig nalezen als je wenst. Je kan ook de internationale regels downloaden op je smartphone via de FIH rules app (android of ios). Dat kan handig zijn als referentie!
Specifieke situaties
Natuurlijk zijn er veel situaties waar het antwoord niet eenduidig is. In dat geval kan je steeds terugvallen op de basis: sportief en veilig spel. Als je uzelf toch wilt verdiepen in verdere details, dan heeft de Nederlandsee hockeybond een geweldig concept: de spelregelvraag en het spelregelantwoord. Je vindt ze allemaal terug op: https://hockey.nl/tag/het-spelregelantwoord/